TORE SINDING
QCD 2003

Cover QCD 9301 SONGS

 

QCD 2003 - TORE SINDING

Anne Felberg - song
Njål Sparbo - song
Geir Henning Braaten - piano

This recording of Tore Sinding's songes and pieces for piano was comissioned by his wife, Bergljot Sinding. She writes: My dearest wish is to preserve some of my husbands music with a CD recording, has been granted. I am happy and thankful. The sheet music to his compositions are available at The Norwegian National Library in Oslo.

CONTENTS:

1 Ordet Lyrics: Tor Jonsson
2 I Juni
3 Bøn
4 Kjelda
5 Svarte vindar
6 Eg slepte ei due
7 Hausten Lyrics: Arnljot Eggen
8 Frels meg, mitt dikt
9 Sorgen skal komme
10 Det er høst
11 Angst
12 Frigjort Lyrics: Louis Kvalstad

Piano solo
13 Danse primitive
14 Gygere

15 I solarglade
16 Haustarregnet driv
17 Eg reika i Aladinshagar Lyrics: Olav Nygard
18 Ich!
19 Das Bleibende!
20 Mysterium Magnum
21 Stimmen aus dem Geisterreich
22 An die Säulen des Parthenon Lyrics: Bô Yin Râ

OM TORE SINDING:

Pianist og komponist Tore Sinding ble født i Stavern i 1903 og døde på Solbukta i Frogn i 1969. Hans far var maleren Sigmund Sinding, hans farfar maleren Otto Sinding, bror av komponisten Christian Sinding. Han studerte klaver med Mary Barratt Due og Nils Larsen og orgel med Arild Sandvold. Han studerte også i Wien, Berlin og Paris. Han debuterte som pianist i 1922, som organist i 1933 og som komponist i 1945. Han komponerte til sammen nærmere 70 sanger, flere klaverstykker og musikken til en helaftens ballett "Mot Ballade" etter en novelle av Hans E. Kinck. Denne ble fremført på Det Norske Teater med Edith Roger i hovedrollen. Tore Sinding var en meget avholdt og engasjert klaverpedagog og spilte også til "fridans" bla. ved Barnevernsakademiet og Ballettskolen for barn.

Sinding var formann i "Unge Norske Tonekunstnere" i 1947/48 og var musikk-kritiker i avisen Friheten 1946/47. I 1950-årene holdt Tore Sinding flere radiokonserter med egne sanger, framført av sangerlegendene Randi Heide Steen, Beate Asserson og Egil Nordsjø. Kun 3 (!) sanger er bevart i NRK i dag, og det på høy til å trekke hans betydelige sangproduksjon frem i lyset. I programmet "Ring inn Musikken" hvor en av hans sanger ble spilt, karakteriserte programleder Eyvind Solås Tore Sinding som "Norges svar på Hugo Wolf." Det er med stor glede vi her gir liv til en del av norsk kulturarvs gjemte skatter; 20 sanger og 2 klaverstykker av Tore Sinding.
Anne Felberg